Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Educar i créixer en família  > Com ajudar el meu fill  > Detecció d'altes capacitats

Detecció d'altes capacitats

 

En aquesta guia trobareu informació i recursos sobre les altes capacitats o talents i sobre com podeu acompanyar els vostres fills en el seu desenvolupament personal i escolar.

Les altes capacitats són determinades aptituds que posseeixen algunes persones en un grau elevat, i per les quals destaquen de manera rellevant per sobre del seu grup d'iguals. Es poden manifestar de formes diferents i no sempre són fàcilment observables. Així doncs, és difícil establir comportaments comuns en tots els infants i adolescents amb altes capacitats. Per això és important saber reconèixer-les.

Característiques d'infants o adolescents amb altes capacitats

En general, es detecten per un nivell intel·lectual, creatiu o artístic elevat en comparació amb els companys de la seva edat.

Alguns trets significatius pels quals poden destacar:

  • Habilitats cognitives: raonament, agilitat mental, fluïdesa verbal, memòria, atenció, concentració, aprenentatge abstracte…
  • Característiques creatives: imaginació, impuls per explorar noves idees, sensibilitat artística, originalitat en la resolució de situacions i problemes, emprenedoria…
  • Característiques motivacionals: tenacitat, lideratge, gaudi amb tasques que suposen un repte, alta autoestima...

 

Aquests infants i adolescents poden pertànyer a qualsevol grup cultural o nivell social, i sobresortir en qualsevol àmbit (matemàtiques, ciències, llengua, idiomes, música, art, esports, etc.).

Alguns nens i joves poden tenir capacitats molt desenvolupades, però no arribar al nivell d'excel·lència que caracteritza les altes capacitats. Cal tenir en compte que, en els cas de les nenes i noies adolescents, les altes capacitats passen més desapercebudes. Això no vol dir que hi hagi menys casos, sinó que, de vegades, no demostren les seves capacitats per por de no ser acceptades pels companys. Per aquest motiu, en general, es detecten menys.

En cas que cregueu que els vostres fills poden tenir altes capacitats, és important que acudiu a un especialista perquè ho valori. El fet de detectar-les us permetrà, a pares i docents, orientar-los amb respostes educatives adients. Els infants i joves amb altes capacitats necessiten reptes per poder canalitzar-les i que els motivin per continuar aprenent. Si es treballen, el seu potencial s'anirà desenvolupant de manera progressiva.

Quan no es detecten i no es dóna l'estimulació que necessiten, pot ser que es desmotivin per l'aprenentatge i tinguin mals resultats acadèmics; de vegades, fins i tot, poden tenir problemes personals, de relació o de comportament.


Més informació sobre altes capacitats


Data d'actualització: 27.04.2015