Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Educar i créixer en família  > Com ajudar el meu fill  > El dol  > Idees falses / Què ajuda i què no?

Idees falses / Què ajuda i què no?

 

 

Idea falsa Orientació
No cal parlar de la mort amb els fills, si no és que hi ha una situació de dol. És un tema dolorós i cal evitar-lo en la mesura del que sigui possible Vivim en una societat on la mort, tot i estar present als mitjans de comunicació, és un tema del qual ens costa parlar i més encara amb els fills. Hauríeu de parlar sobre la mort com un fet natural, com una part del procés de viure, abans que el fill es vegi emocionalment vinculat a una situació de dol. Podeu aprofitar contes, llibres, pel·lícules en què aparegui el tema, o també altres situacions més properes com la mort d'una mascota.
De vegades cal dir alguna petita mentida per no reconèixer que no tenim resposta. Procureu dir sempre la veritat de manera entenedora, adaptant-la a la seva maduresa. Els fills han de poder confiar sempre en vosaltres. És millor dir que no els doneu una resposta que dir una mentida.
Parlar de la mort com un "anar-se’n de viatge", "dormir", "descansar"... és una manera de protegir els fills. Eviteu missatges que poden desorientar els fills i fer que interpretin les nostres metàfores de forma literal, fet que podria tenir com a conseqüència que el nen digués més endavant "no me’n vull anar a dormir perquè jo també em podria morir", "no vull anar de viatge"...
Com més aviat els fills deixin de parlar de la persona morta, millor La gestió del dol és molt personal i cadascú necessita el seu temps. Respecteu tots els ritmes, les necessitats, les fases en que cada persona es troba...
Amagar el nostre dolor ajuda a que el dol del fill sigui més curt. Mostreu els vostres sentiments davant els fills, sense dramatitzar. Feu-los veure que també sou vulnerables i que us afecta la pèrdua que s'ha produït. Si amagueu la vostra tristor, els fills poden interpretar que no us afecta, o que aquesta emoció és dolenta o signe de feblesa.
És millor que els nens no participin en els rituals de comiat. És important anar-los introduint en aquests rituals de forma natural. Tot i així, valoreu conjuntament el grau de participació o la manera de participar-hi. Podeu valorar si és més convenient per als nens fer un acte de caire més íntim així com proporcionar-los idees d'accions que els poden ajudar a acomiadar-se del difunt. En tot cas, informeu-los amb antelació del tipus de cerimònia que es farà, de les persones que hi haurà i què representa per als assistents.

 

En situacions de dol, amb la millor de les intencions, es donen missatges sense mesurar la repercussió o impacte que poden tenir en les persones que els reben. Diem coses que no sempre són les més encertades per a algú que està passant un dol i hem de considerar la interpretació que pot fer d'allò que li diem. Sabem que hi ha comentaris poc encertats, que no ajuden i que impedeixen connectar amb el dolor de qui el pateix.

 

Paraules que no ajuden
Ara has de ser fort. Això és una lliçó de vida.
Intenta distreure't. Surt i no et quedis a casa.
Ja veuràs com tot passa. La vida ens posa a prova.
Això et farà més fort.
Segur que ho superaràs. Jo ho vaig superar.
Has de recordar les coses bones.
No ploris, que et fa mal.
Estar enrabiat no t'ajudarà. Calma’t.
Això et farà més bona persona.
Ja toca tirar endavant.
A d'altres els ha passat el mateix i...
Paraules que ajuden
Em sap molt de greu el que et passa. Ho sento moltíssim.
Aquests dies he pensat molt en tu.
El/la deus trobar molt a faltar.
No puc ni imaginar el que estàs/esteu passant.
Compta amb mi per parlar en qualsevol moment que ho necessitis.
Estarem al teu costat. Demana'ns ajuda si la necessites.
La gent no s'imagina com és de difícil.
Sé que cada dia és un esforç.
Tot i que ha passat temps, sé que continua sent molt difícil.
Data d'actualització: 02.08.2017