Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Educar i créixer en família  > Com ajudar el meu fill  > El dol  > Recursos i eines

Recursos i eines


Contes

 

En aquest conte es descriuen, de manera sensible i apropiada per als més petits, el comiat i el dol així com trobar valor i ànims. A partir de 5 anys.

  • La Júlia té un estel. Eduard José (autor); Valentí Gubianas (il·lustrador); Ed. La Galera

En aquest conte es tracta la malaltia greu (gairebé en fase terminal) i la mort de la mare d’una nena, la Júlia, de cinc anys.

  • T'estimaré sempre, petitó. Debi Gliori; Ed. Estrella polar.

Aquest senzill conte, dirigit als més petits, dona a entendre que l'amor de les persones que ens estimen és incondicional.

  • Per sempre més. Alan Durant i Debi Gliori; Ed. Timun Mas

En aquest conte es descriu com la Guineu, la cap d'un grup d'animals que viuen plegats en una casa al bosc un dia, ja velleta i malaltona, marxa per no tornar mai més.

En aquest vídeo promocional del conte es pot veure la història de l'amistat entre un nen i una balena, i la seva separació. Permet tractar temes com la separació dels amics, que poden generar processos de dol en els nens. 

Es tracta de dos contes per parlar de la mort del pare i/o de la mare.

 

Llibres

  • Diversos autors. Duelo y escuela. Educar en el sentido de la pérdida. Barcelona: Sello Editorial, 2012

Aquest llibre proporciona una sèrie de materials de gran interès per a tots els qui estan en contacte amb el dol en el context educatiu com ara estratègies d'autocura dels professionals, el concepte de la mort, els processos de dol en nens segons les edats, els factors de protecció o l'aproximació al dol dels pares.

 

  • De la Herrán, Agustín; Cortina, Mar. La muerte y su didàctica. Madrid: Editorial, Universitas, S.A., 2006

En aquest llibre es poden trobar multitud de recursos metodològics vàlids per treballar l'educació per a la mort en les diferents etapes educatives.

 

  • Esquerda, Montse; Agustí, Anna. El nen i la mort. Acompanyar els infants i els adolescents en la pèrdua d'una persona estimada. Lleida: Pagès Editors, 2010

Aquest llibre explora l'univers del nen en relació amb la mort i les seves reaccions davant de la pèrdua d'una persona estimada. Ofereix eines per poder acompanyar-lo i ajudar-lo a elaborar el dolor i les emocions que està vivint en aquests moments difícils. S'adreça a pares i educadors de nens i adolescents.

 

  • Miret, Àngels. El centre educatiu del dol. Barcelona: Tarannà, 2016

En aquesta guia, adreçada a professors i a equips directius, es poden trobar orientacions sobre com afrontar la mort i altres pèrdues significatives dels alumnes així com una recopilació d'experiències de dol a les aules.

 

  • Nolla, Anna. Del viure i del morir. Propostes per acostar-nos a l'experiència de la finitud. Barcelona: Rosa Sensat, 2008

La finalitat d'aquest llibre és oferir recursos als educadors per reflexionar i parlar sobre l'experiència de viure i de morir. Proposa un acostament serè, amb delicadesa, respecte i responsabilitat, partint de les idees prèvies dels infants i adolescents.

 

  • Payàs, Alba. El mensaje de las lágrimas. Barcelona. Paidos, 2014

S'hi indiquen pautes bàsiques per gestionar el dol i recuperar la normalitat. El dol pot convertir-se en un acte reparador de temes pendents, en una font de saviesa i coneixement d'un mateix i del valor de les nostres relacions.

Si necessiteu ajuda


Data d'actualització: 03.08.2017