Accés al contingut Accés al menú de la secció
 
 
 
 
Com saber
 
 
Causes
 
 
Idees falses
 
 
Converses

Idees falses

Prevenció i detecció de l'assetjament

Prevenció i detecció de l'assetjament
Es diu…En realitat…
L'assetjament només són bromes, coses de canalla i és millor no ficar-s'hi. A vegades pot ser difícil distingir entre broma o situació d'abús, però quan el jove assetjat es comença a espantar ja no es tracta d'una diversió i els adults han d'intervenir per aturar-ho.
La víctima s'ho busca, s'ho mereix. Ningú no es mereix ser víctima d'assetjament. Això només és l'excusa que s'utilitza per justificar una agressió.
L'assetjament forma part del creixement, imprimeix caràcter. Aprendre a afrontar els problemes ajuda a formar el caràcter, però l'assetjament provoca un patiment que bloqueja els joves i no els ajuda en el seu desenvolupament personal i emocional.
Els nens que agredeixen pararan de fer-ho si se'ls castiga. Si bé s'ha de castigar un infant agressor, també s'han de buscar altres alternatives per ajudar-lo a canviar el seu comportament.
L'assetjament és cosa de nois. En general els nois utilitzen més l'agressió directa (baralles), mentre que les noies utilitzen l'agressió indirecta (excloure, escampar rumors...), que té els mateixos efectes perjudicials.
Només agredeixen els nois o noies que tenen problemes familiars o que viuen en barris marginals. S'ha demostrat que l'assetjament es dóna en tots els centres educatius i en tots els nivells socioeconòmics.
Les víctimes són persones febles. Tots els nois i noies poden ser víctimes d'assetjament en un moment donat per qualsevol motiu.
Quan els infants es barallen, val més no ficar-s'hi. Ja s'ho arreglaran sols. Davant situacions d'assetjament no es pot mantenir una postura neutral, s'ha d'intervenir. "Si no intentes solucionar el problema et converteixes en part del problema."
La millor manera de defensar-se és tornar-s'hi. Tornar l'agressió reforça la idea que la violència és acceptable i l'únic mitjà per resoldre els conflictes. La reacció violenta de l'assetjat serà l'excusa per a noves agressions.
Només la víctima necessita ajuda. Els agressors també necessiten ajuda per aprendre noves formes de relació i de comunicació amb els altres.
Data d'actualització: 26.11.2012