Accés al contingut Accés al menú de la secció
 
 
 
 
Com saber
 
 
Causes
 
 
Idees falses
 
 
Converses

Causes

Prevenció i detecció de conductes d'odi i discriminació

Causes per les quals hi ha nois i noies que...

...són objecte de conductes d'odi i discriminació pels altres

Qualsevol infant o jove pot ser víctima de discriminació en un moment donat. L'odi i la discriminació tenen origen en prejudicis socials i els poden patir nois i noies per motius culturals, racials, econòmics, de gènere… que associem a un grup concret.

En ocasions, infants i joves poden ser objecte de discriminació per les seves característiques personals, les seves aficions, per tenir dificultats de relació amb els seus companys, perquè són bons estudiants, perquè els veuen sobreprotegits per la família… En aquest cas no parlem de conductes d'odi i discriminació, però també cal estar-hi alerta.

Patir aquests tipus de conductes pot afectar el procés de socialització de nens i joves, ja que aquest fet influirà en les seves relacions amb els altres. Pot ressentir-se en la seva autoestima fent que se senti menys valuós que els altres o que pateixi sentiments d'inferioritat i impotència. Inclús pot arribar a rebutjar la seva pròpia imatge i tenir vivències de soledat, aïllament, incapacitat, debilitat… Cal remarcar que aquesta situació també pot afectar el seu rendiment escolar.

...tenen conductes d'odi i discriminació vers els altres

Qualsevol infant o jove pot tenir conductes d'odi i discriminació vers els altres en un moment concret. Aquests comportaments són fruit, entre altres, de la influència d'estereotips arrelats a la societat en general, i sobretot en els entorns familiars i socials més propers. A més, els infants que tenen una autoestima baixa són més vulnerables a desenvolupar prejudicis i, de manera inconscient, poden tractar altres persones o grups des d'una actitud de superioritat. Això els permet sentir-se més importants i així superar les pròpies inseguretats o mancances. Amb l'abús i el maltractament cap als altres es reafirmen ells mateixos, cercant popularitat i amics.

Els infants que discriminen tenen una visió distorsionada dels companys que segons ells són inferiors per motiu de raça, religió, aspecte físic... Això fa que els ignorin, que els tractin de manera despectiva i que els rebutgin.

Data d'actualització: 07.10.2014