Accés al contingut Accés al menú de la secció
 
 
 
 
Tipus
 
 
Com saber
 
 
Què no és
 
 
Converses

Converses

Prevenció i detecció del TDAH


I a l'institut, què?

Clàudia (42 anys, mare del Pau, de 12 anys)

Estic molt amoïnada amb en Pau. Aquest any està fent 6è de primària i el curs vinent ha de començar l'institut. Ja saps que en Pau sempre ha tingut moltes dificultats a l'escola perquè li costa molt concentrar-se i treballar tranquil·lament. Fins que no vam saber que té un trastorn d'atenció, ens va costar molt entendre què li passava. A l'escola hem treballat molt conjuntament amb la seva mestra, però tinc por que a l'institut, amb tants professors diferents que van canviant cada hora, es perdi i tot torni a anar malament!

Joana (37 anys, mare de la Marta, de 13 anys)

No t'has d'amoïnar més del compte! El ritme i la manera de treballar a la secundària sí que és diferent, però pensa que a més de tots els professors, el teu fill tindrà un tutor que s'ocuparà de fer el seu seguiment i posar-se en contacte amb vosaltres si veu alguna cosa. El que podies fer és demanar una entrevista amb ell tot just començar el curs per explicar-li que en Pau té aquest trastorn d'atenció i marcar unes pautes de seguiment plegats. Segurament també parlarà amb ell la seva mestra de primària, però no està de més que tu també ho facis. Ja veuràs com amb la vostra col·laboració tot li anirà bé.

Què li passa al meu fill?

Montserrat (40 anys, mare del Joel, de 7 anys)

Ja fa temps que penso que al Joel li passa alguna cosa, però no sé què és. Fa un o dos anys, va començar a mostrar-se molt inquiet i dispers, però és que ara és incapaç d'escoltar quan li parlem. Comença a fer algun joc i li costa acabar-lo, ha perdut vàries vegades la roba d'esport i no té paciència ni per veure els dibuixos de la tele. A més a més, no pot estar-se ni un moment quiet, s'aixeca contínuament de la cadira quan estem sopant i pel carrer o al parc pot enfilar-se en els llocs més increïbles. Estem preocupats, la veritat.

Núria (41 anys, mare de la Mariona, d'11 anys, i del Manel, de 7 anys)

El Manel també és inquiet, però no arriba a aquests nivells. Jo crec que això que fa el teu fill no és massa normal, però tampoc imagino a què és degut el seu comportament. Mira, jo aniria a comentar-ho amb el seu mestre; ell et pot dir si a classe es comporta igual, si això li suposa problemes per seguir les explicacions o en les seves relacions amb els companys. Si ho creu convenient, pot parlar amb l'especialista del centre, i us poden donar consells i recursos sobre com tractar el problema, o derivar-vos a un especialista.

Jo sé què li passa!

Carles (35 anys, pare de l'Ona, de 10 anys, i del Juli, de 8 anys)

Em sembla que ja sé què li passa al Juli. No és normal que estigui tot el dia movent-se, fent un munt de coses que no acaba, i que no es concentri ni veient una peli. Encara li costa llegir, i això que és molt intel·ligent! Però com no para quiet i no presta atenció... Vaig sentir a la ràdio que aquests nens tenen un trastorn d'atenció que no els deixa aprendre ni estar atents a l'escola. Aniré a parlar amb la seva mestra perquè deien que aquest tipus de nens necessiten una dedicació especial i un tracte diferent perquè puguin aprendre.

Antoni (37 anys, pare de la Pilar, de 8 anys)

Jo crec que t'estàs precipitant. Els pares no som especialistes i no podem saber si el que realment té el nostre fill és aquest trastorn. Seria millor anar a preguntar als professors quin és el seu comportament a la classe. Potser a casa és més dispers perquè el deixeu fer massa el que vol, o li exigiu més del que ell pot fer, o perquè té moltes coses que el distreuen quan ha de fer deures. Vés a saber!

La meva filla no té res

Maria Jesús (36 anys, mare de la Laia, de 9 anys, i del Pau, de 12 anys)

No sé què pensar: la mestra de la meva filla m'ha cridat per dir-me que a la classe té problemes, no segueix bé el que s'explica, li costa concentrar-se en el que fa, es mostra dispersa i, de vegades, se la veu en el seu món. Diu que es posarà en contacte amb l'especialista del centre per parlar-ne. Crec que el que passa és que la mestra no l'entén. Jo conec la meva filla i sé que és molt intel·ligent, si es distreu tant és perquè el seu cap està molt ple, s'interessa per tot el que l'envolta i segurament el que s'explica a classe és molt avorrit per a ella. És molt despistada, això sí, però no crec que n'hi hagi per tant.

Josefina (37 anys, mare de la Mercè de 9 anys, i del Pere, de 13 anys)

En la meva opinió, si la mestra, que té molta experiència, t'ha cridat i t'ha donat aquestes explicacions és perquè deu veure que la Laia té un comportament que potser no és tan normal com a tu et sembla, i que li dificulta seguir el curs. Jo t'aconsello que tornis a parlar amb ella i intercanvieu informació. Segurament podreu ajudar millor la teva filla.


Data d'actualització: 21.03.2013