Accés al contingut Accés al menú de la secció
 
 
 
 
Com saber
 
 
Causes
 
 
Idees falses
 
 
Converses

Converses

Prevenció i detecció del ciberassetjament


Ajuda per a un company

Josep (44 anys, pare d'en Llorenç, de 12 anys, i de la Marta, de 8)

Estic preocupat pel Llorenç. Fa dies que el veig molt capficat i trist. Després de molt insistir he pogut parlar amb ell i m'ha explicat el que li passa a un amic seu de l'institut. Es veu que hi ha companys que el molesten contínuament, li fan bromes pesades, l'empenten, li envien missatges amenaçadors pel mòbil... En Llorenç no sap com ajudar-lo perquè pensa que si es fica pel mig li faran el mateix.

Dana (50 anys, mare d'Alexandru, de 13 anys, i de Tatiana, de 16)

Jo penso que el vostre fill ja ha fet un pas molt important en parlar amb vosaltres i l'hi heu de valorar. Ara, però, l'heu d'animar perquè parli amb el tutor i li expliqui la situació, deixant-li clar que denunciar-ho és una mostra de valentia. També li heu de deixar clar que sempre us tindrà a vosaltres per ajudar-lo.

Intervenir en els conflictes

Pilar (48 anys, mare de la Mariona, de 8 anys, i de la Laura, de 14)

A casa tenim un problema amb la Laura i no sé què fer. Té un conflicte amb una companya de classe: a totes dues els agrada el mateix noi i per això s'insulten i s'envien missatges agressius per Internet i pel mòbil... Els professors ja han intervingut per arribar a un pacte, però ara resulta que aquesta noia l'amenaça i s'inventa coses d'ella a través del xat i jo, és clar, he intervingut també al xat per aclarir les coses. I si cal posaré una denúncia.

Marina (47 anys, mare de l'Eva, de 14 anys, i del Joaquim, d'11)

Jo crec que t'has equivocat a l'intervenir en les baralles de dues adolescents; han d'intentar solucionar els seus problemes elles soles i si cal han de demanar ajuda als professors del centre. Si els pares intervenim directament en els conflictes només aconseguim agreujar-los. Vosaltres, com a pares i models de la vostra filla, heu d'anar a parlar amb els professors i donar-los suport en el seu paper de mediadors.

Amics a la xarxa

Núria (46 anys, mare d'en Jordi, de 15 anys, i de la Laura, de 18)

Quin embolic amb tot això de les xarxes socials! Un noi de l'institut va convidar en Jordi a fer-se el seu "amic". Ell va acceptar la invitació i ara està enviant comentaris personals sobre l'orientació sexual dels amics del Jordi. Imagina't quin rebombori quan aquesta informació s'ha fet pública a l'institut! El pitjor de tot és que els amics del Jordi el culpen a ell del que ha succeït. Ens ha demanat ajuda però no sabem realment com fer-ho.

Francesc (49 anys, pare de la Lluïsa, de 16 anys, i d'en Josep, de 13)

A nosaltres ens va passar una cosa semblant amb la Lluïsa. El més positiu és que en Jordi hagi tingut confiança per explicar-vos el que li ha passat. En primer lloc, el més important és que elimini aquest "amic" de la seva llista de contactes per evitar que tingui accés al seu compte. També seria interessant que ho expliqués als seus amics i que sàpiguen que ell no ha tingut res a veure. A més, els pot servir a tots per adonar-se que no poden acceptar desconeguts, ja que poden tenir problemes.

Abús de confiança

Rosa (48 anys, mare de l'Annette, de 15 anys, i del Carles, de 18)

Em sento fatal cada vegada que surto al carrer. Em sento observada i avergonyida. No m'agrada gens que la gent parli malament de nosaltres, però encara m'agrada menys la raó de per què ho fan. L'Annette ha estat sortint amb un noi de la classe. Ella estava tan enamorada que es va deixar convèncer de fer-se una foto nua com a prova d'amor i ara aquesta foto circula per tots els mòbils de l'institut i fins i tot ha arribat als mòbils d'alguns pares. No sé què fer, ni amb l'Annette, ni amb els seus amics, ni amb els veïns..., però si el seu germà es troba amb aquest noi t'asseguro que li fa una cara nova...

Alba (50 anys, mare del Martí i del Pol, bessons de 15 anys i amics de l'Annette)

Jo crec que heu de tenir clar que la violència encara pot generar més violència, de manera que és important que parleu amb en Carles perquè no es prengui la "justícia" per la seva mà. El que no faria tampoc és parlar directament amb la família d'aquest noi; encara es podria embolicar més la troca. Penso que cal que parleu amb la tutora de l'Annette. Des de l'institut poden fer-li costat i aprofitar per reflexionar amb tots els alumnes sobre aquests temes. I el més important és fer-li entendre que us té al seu costat i que tingueu en compte que potser l'Annette necessitarà ajuda psicològica per recuperar la confiança.


Data d'actualització: 07.11.2012