Accés al contingut Accés al menú de la secció
 
 
 
 
Riscos
 
 
Consells
 
 
Facebook
 
 
Youtube
 
 
Twitter
 
 
Whatsapp
 
 
Instagram
 
 
Converses

Converses

Xarxes socials


Ens fem del Facebook?

Joanna (43 anys, mare de la Irene, de 13 anys, i d'en Llorenç, de 9 anys)

- La Irene fa dies que em dóna la llauna perquè vol obrir un compte al Facebook però jo no ho tinc clar perquè crec que és molt petita. Diu que les seves amigues són com ella i totes tenen compte. Em retreu que se sent marginada perquè no pot compartir res amb elles. Li dic que s'esperi una mica, que ja tindrà temps per poder fer-ho, però ella està tan capficada que no para d'insistir. Estic ja cansada d'aquesta situació.

Jaume (45 anys, pare d'en Martí, de 13 anys, i de la Sònia, de 10 anys)

- En aquesta edat, la comunicació és molt important per sentir que formen part del grup. Si la teva filla insisteix tant, podries deixar-li obrir un compte i estar al seu costat a l'hora d'introduir les dades, vigilar quines persones hi poden entrar i fer-te amiga digital seva. Procura també que l'ordinador des del qual es connecta estigui en algun espai comú de casa. D'aquesta manera, podries saber quin ús en fa i amb qui es relaciona a la xarxa, a més de potenciar espais de relació.

No surt de l'habitació

Montserrat (50 anys, mare d'en Felip, de 16 anys, i de la Teresa, d'11 anys)

- Estic molt contenta amb en Felip! L'altre dia, a la reunió de classe, els pares dels seus companys rondinaven pel comportament dels seus fills: que si surten massa, que si arriben tard a casa, que si no els veuen estudiar... En canvi, en Felip es passa totes les tardes estudiant a casa tancat a l'habitació, fins i tot va a dormir tard perquè s'hi posa després de sopar. El que no entenc és que després de tant esforç, els estudis li vagin pitjor que el curs passat. Ell diu que són molt més difícils.

Josep (51 anys, pare d'en Gerard, de 17 anys, i d'en Ricard, de 15 anys)

- El que m'expliques és molt semblant al que ens va passar fa dos anys amb en Gerard, fins que vam descobrir que quan estava tancat tantes hores no era per l'estudi, sinó que estava enganxat al Facebook, xatejant amb amics fins a les tantes de la nit, enviant WhatsApps... i després estava tan cansat que no rendia prou a l'institut. El problema es va acabar quan li vam treure l'ordinador de l'habitació, li vam limitar l'ús del mòbil i vam marcar uns horaris.
Jo no dic que al vostre fill li estigui passant el mateix, però hauríeu de vigilar quin ús fa de les tecnologies i en quins horaris.

No el coneix

Teresa (46 anys, mare de la Paula, de 16 anys)

- Estic molt preocupada, no sé què he de fer. Ahir la teva filla Marta em va dir que la Paula tenia una cita amb un noi de 27 anys que havia conegut pel Facebook i que ella l'havia intentat convèncer perquè no hi anés, però no li vol fer cas. Què puc fer?, què li puc dir?...

Neus (42 anys, mare de la Marta, de 17 anys, i del Lluís, de 12 anys)

- Has de parlar amb la Paula al més aviat possible. El primer que has de fer és avisar-la del perill que suposa quedar amb algú que no es coneix, ja que a les xarxes socials no tothom diu la veritat. Jo li prohibiria anar-hi i si després d'aquestes advertències insisteix a conèixer aquest noi, pots suggerir-li que primer el convidi a venir a casa. Així vosaltres el podreu conèixer i decidir a partir d'aquí.

Vigila què penges a les xarxes!

Ramon (50 anys, pare d'en Joaquim, de 18 anys, i de l'Anna, de 16 anys)

- Estic bastant sorprès pel que m'ha explicat el meu fill Joaquim. Ell i la seva germana Anna s'ho expliquen tot, es tenen molta confiança, fins i tot comparteixen amics en el Facebook. Tu ja saps que jo no hi entenc gaire, d'aquestes coses d'ordinadors, i menys del Facebook, que no sé ni com funciona. Per això no vaig entendre gaire quan em va explicar que l'Anna penjava fotos seves una mica compromeses i que estava preocupat perquè podien arribar a molta gent que en podria fer un mal ús. Pot passar això?

Imma (48 anys, mare de la Victòria, de 19 anys, i de la Gemma, de 16 anys)

- Mira, sempre que n'hem parlat t'he dit que, encara que ens costi perquè no som d'aquesta generació tan acostumada als ordinadors, hem de procurar estar al dia i saber de què va. És l'única manera d'estar més a prop dels nostres fills per advertir-los dels riscos que es poden trobar. El que t'ha explicat el teu fill és cert; s'ha d'anar amb compte amb el que es penja a la xarxa perquè és difícil treure-ho i tothom en pot fer ús. Jo crec que el teu fill gran et podria ajudar a conèixer aquest món de les xarxes i explicar-li a la seva germana els perills amb què es pot trobar.


Data d'actualització: 23.09.2013