Accés al contingut Accés al menú de la secció
 
 
Inici  > Educar i créixer en família  > Educació en valors  > Malbaratament alimentari

Malbaratament alimentari


Evitem el malbaratament alimentari

El malbaratament alimentari es dóna quan desaprofitem i llencem aliments que encara tenen valor nutritiu. El malbaratament es refereix tant a totes les restes de menjar cuinat que llencem com al que es fa malbé o caduca a la nevera o al rebost i no hem pogut consumir.

Els responsables del malbaratament no som només els consumidors finals, sinó també els productors quan rebutgen productes perquè no compleixen unes mides determinades o no tenen bon aspecte, les botigues i supermercats quan acumulen més aliments dels que poden vendre per tenir una àmplia oferta de productes i caduquen o els restaurants quan per oferir un menú variat compren molts aliments que després llencen, o quan les racions d'aliments dels plats són massa grans.

El malbaratament és un problema propi de les societats desenvolupades que ocasiona la pèrdua de milers de tones d'aliments. A més a més, en un context de crisi econòmica com l'actual on prop de mil milions de persones pateixen gana, el malbaratament alimentari suposa un greu impacte social i ètic.

A Catalunya es malbaraten més de 260.000 tones d'aliments a l'any, mentre que el 22 % de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa. Amb el menjar que es llença durant un any es podrien alimentar 500.000 persones. En diferents estudis s'ha comprovat que més de la meitat dels aliments que es llencen prové de les llars (81 kg a l'any en una família de dos adults i dos infants). Per això és tan important que vosaltres, pares i mares, amb el vostre exemple, feu conscients els fills que amb petits canvis de comportament i actitud tothom pot fer un consum més responsable que eviti el malbaratament i que ajudi a millorar les condicions socials i ambientals de l'entorn.

Per educar els vostres fills a fer un consum responsable i a no malbaratar els aliments, és convenient que a casa tingueu presents aquestes consideracions:

 1. Feu que els vostres fills us ajudin a fer la llista de la compra, tenint en compte els aliments que teniu a casa i els que cal comprar, ajustant les quantitats a les persones que sou a casa.
 2. Feu-los reflexionar sobre si allò que han posat a la llista de la compra és realment necessari i es podrà consumir.
 3. Demaneu-los que us ajudin a organitzar la nevera i el rebost, col·locant al davant el que caduca abans.
 4. Poseu els aliments en el congelador si preveieu que no els podreu consumir aviat.
 5. Ajusteu la temperatura de la nevera per aconseguir una més bona conservació dels aliments.
 6. Ajusteu el menjar que poseu al plat o la mida de l'entrepà que els feu per anar a l'escola al que necessiten menjar realment.
 7. Acostumeu els vostres fills a acabar-se el menjar que els poseu al plat, sense deixar-hi restes.
 8. Quan organitzeu festes o celebracions familiars, feu una planificació ajustada d'aliments per evitar que en quedin restes.
 9. Impliqueu els vostres fills en la preparació de l'entrepà o la carmanyola. Feu-los conscients que no es pot llençar el menjar si en sobra; en tot cas, que el tornin a casa.
 10. Elaboreu amb ells un menú per a un dia de la setmana que aprofiti restes de menjars cuinats en dies anteriors, com per exemple croquetes, truites de verdures, canalons..., ja que és bo que entenguin que hi ha aliments que es poden reutilitzar.
 11. Feu-los reflexionar, en el cas que dineu o sopeu fora de casa, sobre la quantitat de menjar que demanen perquè no en sobri, i si en sobra doneu exemple als vostres fills i demaneu al restaurant si us podeu endur les sobres a casa.
 12. En el cas que us sobri menjar, ensenyeu els vostres fills a fer compostatge amb les restes; pot servir com a adob per a les plantes

 

Recursos i eines

 • Un consum més responsable dels aliments  

  Guia de l'Agència de Residus de Catalunya. En aquesta guia, editada per l'Agència de Residus de Catalunya, s'analitza el fenomen del malbaratament alimentari, donant dades de l'impacte social, econòmic i ambiental que suposa i oferint propostes d'accions concretes per ajudar a evitar-lo i prevenir-lo.

 • Higiene, conservació i preparació  

  El Canal Salut del Departament de Salut ofereix aquest monogràfic amb consells respecte les normes bàsiques d'higiene alimentària des del moment de comprar els aliments fins que es consumeixen.

 • Quatre normes per garantir la seguretat dels aliments que preparem  

  Fullet publicat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya que informa que netejar, separar, coure i congelar són normes bàsiques de prevenció d’infeccions alimentàries.

 • Alimenta la teva salut. Nutrició saludable per a tota la família  

  A la pàgina 9 d’aquesta guia publicada per la Fundació Mapfre trobareu uns consells per a la conservació dels aliments.

 • Pensa, compra, cuina, menja. El menjar no es llença  

  En aquest espai web de l'Ajuntament de Barcelona trobareu consells i notícies sobre la necessitat de reduir els residus i evitar el malbaratament alimentari.

 • Lletra petita. La indústria del menjar  

  TV3. En aquest programa de televisió s'analitzen les formes d'alimentació a la nostra societat: què es menja i què es podria aprofitar dels aliments que es llencen, el canvi d'hàbits segons com vivim, què cal tenir en compte a l'hora de comprar.

 • La Invasió dels Megacubells  

  Setmana Europea de la Prevenció de residus, Programa Life+ de la Comissió Europea. En aquest còmic virtual, protagonitzat per superherois i dedicat als joves, s'exposa el perill a què se sotmet la Terra amb l'excés de deixalles i proposa quines accions s'han de fer per evitar-ho.

 • Joc de l'oca  

  Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Programa Life+ de la Comissió Europea. Adaptació del joc tradicional de l'oca amb caselles dedicades al consum i d'altres que penalitzen les pràctiques inadequades.

 • Diagnosi del malbaratament alimentari de Catalunya  

  Agència de Residus de Catalunya (ARC). Estudi UAB.En aquest estudi es defineix el que és malbaratament alimentari, es quantifica, s'avaluen els impactes més importants i s'ofereixen instruments per prevenir-lo.


Data d'actualització: 26.10.2016