Accés al contingut Accés al menú de la secció
 
 
 
 
0-3 anys
 
 
3-6 anys
 
 
6-12 anys
 
 
12-18 anys
 
 
Converses

Beneficis i valors

Activitat física

Practicant esport, els vostres fills desenvoluparan valors individuals relacionats amb la seva salut i la concepció que tenen d'ells mateixos, i també valors de grup que fomenten la socialització i la convivència.

Beneficis relacionats amb la salut

 • Cura personal. La pràctica de l'activitat fisicoesportiva està estretament relacionada amb hàbits saludables com la higiene, el descans i l'alimentació, aspectes fonamentals per a la salut al llarg de la vida.
 • Beneficis físics. L'activitat fisicoesportiva ajuda a controlar el pes corporal i la salut òssia, a conèixer les possibilitats del propi cos i a millorar la força i la resistència muscular. També redueix el risc de patir algunes malalties així com prevenir-ne d altres.
 • Benestar socioemocional. A qualsevol edat, ser físicament actiu ajuda a suportar millor les tensions i l'estrès de la vida diària, i a aconseguir benestar psíquic, emocional i social. És a dir, ensenya a seguir pautes o normes, a canalitzar les emocions negatives, a superar la timidesa i a frenar els impulsos excessius.
 • Efectes en el cervell dels nens. Està científicament demostrat que l'activitat fisicoesportiva produeix canvis en el cervell que es relacionen amb l'aprenentatge, la memòria i la capacitat d'atenció. L'activitat física ajudarà els vostres fills a millorar el seu rendiment escolar.

 

Beneficis relacionats amb els valors individuals

 • L'esforç. Quan els nois i les noies practiquen qualsevol activitat fisicoesportiva necessiten esforçar-se. L'esforç els permetrà aconseguir el seu objectiu (un partit, un cim, una cursa...). Tot esportista treballa la capacitat d'esforç i d'autosuperació.
 • La disciplina i la perseverança. Per practicar esport cal ser organitzat, disciplinat, constant i tenaç per seguir unes rutines d'entrenament, complir les normes… A través de l'esport s'aprèn que els bons resultats, en qualsevol àmbit, s'aconsegueixen amb un treball continuat.
 • La paciència. La pràctica d'un esport ajuda els vostres fills a prendre consciència que, sovint, cal temps per aconseguir els objectius. Aquest valor els ajudarà en d'altres situacions de la vida.
 • La serenitat. A través de la pròpia experiència s'adonen que si actuen amb tranquil·litat i concentració aconsegueixen millors resultats.
 • L'autoconeixement. La pràctica de l'esport els ajuda a tenir en compte quines són les seves capacitats i límits a l'hora de prendre decisions.
 • El coratge i la fortalesa. La pràctica fisicoesportiva comporta sovint superar situacions difícils, com perdre un partit, la dificultat d'un entrenament... Fent front a adversitats i contrarietats, es fan forts i aprenen a lluitar pels seus objectius.

 

Beneficis relacionats amb els valors socials

 • El compromís. Quan els fills practiquen esports d'equip o activitat física en grup s'hi comprometen personalment. És important que sentin que formen part de l'equip o d'un grup i que cal que s'esforcin per aconseguir els millors resultats. El compromís és, a més, un valor fonamental per a la vida en societat. També els serveix perquè vegin la necessitat que tenen els uns dels altres per obtenir bons resultats.
 • El treball d'equip. En la majoria de les activitats esportives cal un treball d'equip per aconseguir bons resultats. Treballar en equip demana que nois i noies pensin en els altres i que busquin com solucionar problemes o millorar els resultats entre tots. No es pot competir amb èxit sense col·laborar amb la resta de l'equip.
 • El respecte. Quan practiquen esport, els fills han d'aprendre a acceptar decisions d'entrenadors, companys, àrbitres…, amb les quals poden o no estar d'acord, però que han de respectar. També han de ser capaços de solucionar possibles conflictes o desacords des del respecte cap als altres.
 • El valor de la diversitat. L'esport és integrador, ja que en la seva pràctica s'hi relacionen nens i joves amb diverses capacitats, cultures i creences. Aquest fet, els suposa posar-se en contacte amb una gran riquesa cultural i social que amplia la seva visió de la societat.
 • La generositat. Quan els nois i les noies practiquen un esport de grup, renuncien a l'èxit personal a favor de l'èxit del grup.
 • La confiança. A través de l'esport, es fomenta l'amistat entre infants i adolescents a mida que aprenen a confiar els uns en els altres i a superar l'individualisme.

 

Esport i competició

Si els fills participen en competicions esportives, la competició ha de ser un estímul més, com el moment en què es posa en joc tot el que han après durant els entrenaments. No l'han de plantejar, però, com a l'única finalitat de la pràctica de l'esport.

Un altre objectiu de la pràctica esportiva, a més dels resultats, és l'educació individual i la socialització dels fills. Hem de fer-los veure que, si bé guanyar és un objectiu bàsic en la competició, també són importants la participació, l'esforç, la superació personal i passar-s'ho bé.

Sovint, les competicions van acompanyades de premis, medalles i altres reconeixements. La família heu de treballar perquè la participació i la superació personal es valorin per sobre de les classificacions que es puguin obtenir. És important que els fills vegin quines són les seves aptituds i que valorin els seus resultats, però tant en les victòries com en les derrotes. De fet, analitzar les derrotes o les errades que cometem és un exercici educatiu. Aprenem de l'error. Per tant, podríem dir que l'error és una eina de creixement.

En ocasions, en la pràctica esportiva es reprodueixen situacions de violència i actituds intolerants. La família heu de respectar, i fer respectar als fills, els principis educatius i els valors de l'esport que practiquen.

Quan aneu a animar els vostres fills en alguna competició esportiva, aprofiteu per afavorir els valors positius de l'esport. En cas contrari, recordeu que els fills imiten la vostra actitud i conducta. També formen part de la pràctica esportiva conèixer i acceptar les normes dels jocs i esports, respectar les decisions de tècnics, àrbitres, jutges, i respectar el material i les instal·lacions.

 Data d'actualització: 05.03.2018