Accés al contingut Accés al menú de la secció
 
 
 
 
0-3 anys
 
 
3-6 anys
 
 
6-12 anys
 
 
12-18 anys
 
 
Converses

Converses

Lectura


Els petits també han d'aprendre a cuidar els llibres

Maria (37 anys, mare del Lluc, de 2 anys)

—He decidit no comprar més contes al meu fill. Sempre els acaba mossegant o estripant i, la veritat, amb el preu que tenen... ja n'estic cansada! A més a més, no els agafa mai, els té per terra, no els fa gens de cas. L'altre dia, fins i tot vaig veure que n'hi havia que estaven guixats.

Marta (mare de la Mar, de 6 anys, i del Joan, de 9 anys)

—És normal que en aquesta edat es posin el llibre a la boca, però no ho fan per trencar-los. Per això els llibres per a nens petits acostumen a tenir tapa dura, són plastificats i fins i tot es poden mullar. El que hauries de fer és llegir-li contes, mirar les imatges i que te les expliqui... i així anirà agafant el gust pels llibres; ara llegeix imatges i després llegirà lletres. Convé també que tingui un prestatge on guardar-los i que vegi la importància de cuidar els llibres i conservar-los.

Al meu fill li costa molt llegir

Joan (40 anys, pare del Jordi, de 8 anys, del Pau, de 6 anys, i de la Isabel, de 2 anys)

—Aquest curs, en Pau fa primer i l'altre dia, a la reunió de classe, la seva mestra ens va explicar que aquest any es dona molta importància a la lectura i que cal que llegeixin cada dia una mica a casa. I aquí tenim el problema! A en Pau no li han agradat mai els llibres, així que cada vegada que ens posem a llegir li entren tots els mals del món. A tu també et passava amb els teus fills?

Pilar (45 anys, mare del Lluís, de 8 anys, i de la Marina, de 10 anys)

—Els meus fills sempre han tingut molt interès pels llibres. De petits tenien molts contes i cada nit els n'explicava o me n'explicaven ells. Quan va arribar el temps d'aprendre a llegir en tenien tantes ganes que no van tenir dificultats especials. No et preocupis, quan el teu fill descobreixi que llegir és divertit tindrà molt de guanyat. Podries anar amb ell a la biblioteca pública del barri i, allà, ajudar-lo a triar llibres adequats que li agradin, amb imatges i poca lletra per començar. Quan arribi el seu aniversari o festes especials aneu a la llibreria i que fullegi llibres, miri quins li agraden...  Ah! i és molt important que us vegi llegir a casa, encara que només sigui el diari.

Per què la meva filla ja no llegeix com abans?

Josep (47 anys, pare de l'Aina, de 15 anys, i del Marc, de 12 anys)

—No sé què ha passat, l'Aina sempre havia tingut molt interès per la lectura i ara fa una temporada llarga que no la veig amb cap llibre a la mà. És una llàstima perquè des de ben petita sempre li ha agradat llegir i ara sembla haver canviat.

Georgina (49 anys, mare del Pere, de 17 anys, i de l'Ona, de 14 anys)

—Al Pere li va passar igual. Quan va arribar a l'adolescència, els seus interessos no eren els mateixos. És normal, és un temps de molts canvis, noves relacions i emocions. Li vam fer descobrir noves lectures: els còmics, els relats amb problemàtiques juvenils, les revistes monogràfiques...  Ara torna a llegir força i el millor de tot és que comença a tenir criteri propi per escollir els seus llibres. Així que no et preocupis, que si l'Aina ha estat una bona lectora, ho tornarà a ser; necessita el seu temps.

A la biblioteca també s'hi pot estudiar

Maria (44 anys, mare del Jordi, de 12 anys, i del Josep, de 2 anys)

—Estic cansada dels conflictes que hi ha a casa a l'hora que el Jordi faci els deures. Ell s'instal·la a la seva habitació i procura concentrar-se, perquè sap que li costa fer-ho. Llavors arriba en Josep, el seu germà, que només té ganes de jugar, i el reclama, fa sorolls i fins i tot alguna vegada li ha arribat a agafar algun full i li ha estripat o guixat... ja et pots imaginar com es posa en Jordi! Jo li explico al Josep que no ho ha de fer però no ho acaba d'entendre. Així que cada tarda tenim el mateix sarau.

Pep (46 anys, pare de la Marta, de 16 anys, del Joaquim, de 6 anys, i del Cesc, de 4 anys)

—A mi em passava alguna cosa semblant amb la Marta i el Joaquim quan eren més petits,  sempre s'estaven barallant. Fins que un dia vaig acompanyar la Marta a la biblioteca del costat de casa i va trobar alguns companys de la classe que estaven estudiant allà. A partir d'aquell dia, hi va a fer els deures i els treballs gairebé cada dia i, fins i tot, estudia a la biblioteca amb els seus companys. A més a més de trobar un espai on concentrar-se sense distraccions, ha descobert tots els serveis que la biblioteca ofereix i en treu molt profit: demana llibres en préstec, va a xerrades sobre temes que li van molt bé per als seus estudis...  Amb aquesta experiència tan positiva, hem intentat fer el mateix amb els dos petits perquè quan siguin més grans utilitzin la biblioteca com fa ara la seva germana.

Regalem llibres

Maria (40 anys, mare de l'Andreu, de 14 anys, i de la Sandra, de 10 anys)

—S'acosta l'aniversari de l'Andreu i ja hi tornem a ser. No sabem què regalar-li... És que té de tot! A l'institut ens insisteixen perquè regalem algun llibre. Així que una tarda em vaig agafar l'Andreu per banda i el vaig portar a la secció de llibres del centre comercial. Li vaig dir que agafés el llibre que volgués, que ja li regalàvem, però després d'una bona estona encara no n'havia escollit cap, així que com es feia tard, vam donar una última volta per la secció i li'n vaig comprar un que estava recomanat; però... em sembla que no li ha agradat gens el que he escollit, estava com enfadat.

Raimon (45 anys, pare del Narcís, de 18 anys, i de l'Arnau, de 15 anys)

—Tens tota la raó. Arriba un moment que ja no saps què regalar als fills i crec que està molt bé anar amb ells a la llibreria. Aneu tota la família amb prou temps per mirar llibres o còmics i que ell mateix el pugui escollir... Així segur que li agradarà el regal i li donarà més valor. També és bo que els vostres fills s'acabin acostumant a preguntar als especialistes que treballen a la llibreria, segur que els podran orientar i dir quins són els títols que més agraden als nois d'aquestes edats i orientar-los una mica.


Data d'actualització: 13.12.2017