Accés al contingut Accés al menú de la secció
 
 
Inici  > Escolaritat  > Lleure i activitats extraescolars  > Altres activitats de lleure

Altres activitats de lleure

A Catalunya hi ha moltes entitats de lleure que ofereixen un ventall ampli d'activitats per als vostres fills.

Les activitats de lleure tenen una temàtica molt variada i les podem classificar en diferents àmbits.


Activitats de vacances i estades per a infants i joves

Les vacances són un bon moment perquè els vostres fills coneguin nova gent, noves maneres de fer, de viure, de pensar. Aquestes activitats els ajuden a desenvolupar-se, treballar valors i aprendre a conviure.

A Catalunya hi ha tot un seguit d'entitats, tant públiques com privades, que organitzen activitats de vacances.

 • Viatgeteca  

  Si els vostres fills preparen un viatge, aquesta secció els facilita tota la informació que necessiten

 • Intercanvis  

  Si volen conviure amb joves o famílies de l'estranger, potser us interessen els intercanvis. N'hi ha de tota mena i tot l'any

 • Viatges solidaris  

  Hi trobareu propostes que fan les ONG per conviure amb poblacions del sud i col·laborar amb organitzacions locals

 • Camps de treball  

  Els camps de treball són organitzats per entitats juvenils i entitats de serveis a la joventut i combinen el lleure amb el servei a la comunitat. Són activitats de voluntariat adreçades a joves amb compromís, amb ganes de compartir bons moments amb altres joves amb els seus interessos per deixar, amb la seva tasca i servei, la seva empremta en el territori i la seva gent. N'hi ha de diferents tipologies i arreu de Catalunya i del món. Informeu-vos-en

 • Voluntariat a l'estranger  

  El Servei de Voluntariat Europeu i altres programes conviden els vostres fills a participar en tasques solidàries a l'estranger

 • Activitats per als més joves  

  Acampades, casals d'estiu, colònies i rutes. Els vostres fills poden viure una experiència divertida i enriquidora amb alguna d'aquestes activitats de lleure

 • Aprendre a l'estiu  

  Entre el juny i el setembre molts centres educatius i entitats ofereixen propostes formatives de tota mena. Si us interessa apuntar-hi els vostres fills, aquí hi trobareu informació

 • Estiu a la universitat  

  Gairebé totes les universitats organitzen cursos d'estiu, monogràfics o d'especialització, que poden complementar les assignatures dels estudis dels vostres fills. L'horari no és tan dens com durant el curs lectiu, la programació inclou activitats de lleure i, fins i tot, n'hi ha que es fan per Internet. Molts cursos són reconeguts com a crèdits de lliure elecció

 • L'estiu és teu  

  El programa L'estiu és teu! és una proposta de l'Agència Catalana de la Joventut del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya que s'adreça als nois i noies de 5 a 16 anys amb l'objectiu que es puguin divertir i aprendre d'una manera diferent durant les vacances d'estiu. Està dividit en nou modalitats d'activitats diferents dirigides per professors i tècnics especialitzats i monitors de lleure

 

Activitats de cultura popular

El nostre país està farcit de festes i tradicions, de fires i mercats, que mostren el sentiment, la manera de fer i de ser més íntima de la gent i dels pobles de Catalunya. Parlem de castellers, gastronomia, gegants, música i dansa tradicional i tot allò que tingui a veure amb la cultura popular catalana.

A la pàgina web del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya hi trobareu informació sobre el Direcció General de Cultura Popular i Tradicional on hi ha actes i cursos de cultura popular. També podeu consultar el Catàleg del Patrimoni Festiu amb la llista de festes i celebracions considerades patrimoni cultural de Catalunya.

Seguidament us presentem algunes activitats de cultura popular.

Els castellers

Qui no coneix els castells? Aquestes torres humanes formades per homes i dones, nens i nenes, que, sense cap ajuda mecànica, s'enfilen amunt i amunt fent construccions humanes de diferent complexitat. Els castellers s'organitzen en colles i cada setmana es troben per entrenar-se.

Molts pobles i ciutats de Catalunya tenen colla castellera i organitzen actuacions castelleres en determinades dates festives de la localitat, festes majors o diades especials.

 

Gegants i colles

Les colles són agrupacions de persones que comparteixen una mateixa afició i es troben per practicar-la. N'hi ha de molts tipus, segons l'activitat que fan: bastoners, castells, gegants, grallers, dimonis, sardanes... i participen en trobades i actes festius per tot el territori català.

 

Activitats a les biblioteques públiques

A Catalunya disposem de dues xarxes de biblioteques públiques segons el territori. Si sou de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre trobareu la xarxa de la Generalitat de Catalunya, i si sou de Barcelona o de qualsevol municipi de la seva província, la xarxa de biblioteques de la Diputació.

Aquestes biblioteques ofereixen als vostres fills els seus serveis i activitats relacionades amb la lectura, l'accés a la informació i la dinamització cultural. L'objectiu és ajudar-los a ser lectors competents, crítics i capaços de gaudir del plaer de la lectura i de facilitar-los l'accés a la informació.

 

Totes dues xarxes disposen d'un carnet gratuït que podeu sol·licitar vosaltres o/i els vostres fills a qualsevol biblioteca de la vostra població i que us donarà dret a:

 • Utilitzar el servei de préstec de llibres i material audiovisual. Us podreu endur a casa els llibres i material audiovisual i retornar-los passats uns quants dies.
 • Accedir gratuïtament a Internet i utilitzar les zones wi-fi de les biblioteques.
 • Consultar tota mena de documents en qualsevol suport: llibres, revistes, diaris, CD i DVD, entre altres.
 • Consultar la biblioteca electrònica des de casa o des de qualsevol ordinador amb connexió a Internet.
 • Participar en les activitats que fan contínuament les biblioteques: aprendre ofimàtica, clubs de lectura, exposicions, tallers, hores del conte per als més petits...

Si teniu un carnet de biblioteques de fora de la província de Barcelona i aneu a qualsevol de les més de 200 biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona podeu fer-ne ús sense canviar de carnet. I també a l'inrevés, si teniu el carnet de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona el podreu fer servir a la resta de Catalunya.

 

Activitats esportives

Les activitats esportives formen part dels hàbits saludables d'infants i joves i contribueixen al seu desenvolupament físic i mental, al mateix temps que potencien l'autoestima i la relació amb els altres.

Establir etapes per a la iniciació esportiva i definir les forquilles d'edat per a diferents tipus d'ensenyaments o continguts no és senzill. La iniciació esportiva i l'aprenentatge d'una modalitat esportiva està condicionada per les característiques tècniques pròpies de cada activitat i pel procés de desenvolupament i maduració individual.

En línies generals es pot afirmar que:

 • Els nens i nenes han de moure's: a més experimentació, més moviment del cos i, per tant, més capacitat de resposta davant diferents situacions motrius.

 • Cada noi i noia té un ritme de maduració propi; mai no s'ha de demanar més del que estan preparats per fer.

 • Quan es parla d'esport escolar es fa referència sempre a esport saludable. Per tant, en aquest document no es contempla cap especialització precoç per a un esport concret que pugui posar en perill el correcte desenvolupament físic i psíquic.

 • Els intervals d'edat que es presenten són orientatius o dirigits a la majoria dels nois i noies i de modalitats esportives. Si es fa referència a nens o nenes que volen centrar-se en un esport individual, l'especialització podria començar una mica abans, mantenint sempre una formació general, un treball equilibrat i l'adaptació necessària a les característiques de desenvolupament individuals.


Educació infantil (0-3 anys)

És una de les etapes en què han de fer menys esport. Es recomana la natació, ja que és una de les activitats esportives més completes: es treballen i s'exerciten els músculs, la coordinació motora i el sistema circulatori i respiratori. Els exercicis suaus combinats amb l'aigua a una temperatura agradable relaxen l'infant, estimulen la gana, el fan menjar i dormir millor i, en conseqüència, fan que millori el seu caràcter i el comportament.

Educació infantil i primària (3-12 anys)

 • Dels 3 als 6 anys
  El treball s'hauria de basar en l'experimentació, normalment individual. Les claus de l'etapa són l'experimentació i passar-ho bé amb el moviment. Es pot recomanar una activitat extraescolar per setmana. La pràctica de l'esport de competició no es pot iniciar abans dels 10 anys.

 • Dels 6 als 8 anys
  L'objectiu principal d'aquesta etapa és l'increment de l'experiència física, que caldrà aconseguir mitjançant l'experimentació, el joc i les formes jugades. El joc serà normalment col·lectiu per afavorir la relació entre els nens i nenes. També es poden proposar activitats esportives adaptant les normes.

 • Dels 8 als 10 anys
  Aquesta és l'etapa més adequada per a la iniciació esportiva. Això no vol dir, però, que els nens i nenes s'especialitzin en un esport concret, ja que és molt important que el treball sigui multidisciplinari. Es poden introduir elements característics dels esports reglats. Sense entrar gaire en el treball de la tècnica, poden presentar-se els moviments bàsics de cada esport (botar una pilota, conduir una pilota amb els peus, etc.), de manera que al mateix temps que van coneixent els diferents esports i els trets que els caracteritzen, poden començar a descobrir les seves preferències.

 • Dels 10 als 12 anys
  En aquesta etapa els nois i noies es diverteixen molt amb el moviment. Sobretot per als nois, l'esport és una de les seves formes de lleure preferides. Pel que fa a les noies, i sobretot al final de l'etapa, ens podem trobar amb els primers abandonaments; en aquest sentit és molt important crear un entorn de pràctica favorable, que no discrimini ningú segons el seu nivell d'habilitat.

  També en aquesta etapa es pot iniciar el treball de la tècnica i la tàctica específiques, tant d'esports individuals com d'equip. Les activitats competitives podran anar adquirint importància sense oblidar mai l'aspecte educatiu per davant dels resultats obtinguts. El fet important continua essent la pràctica i no s'hauria de tenir pressa per obtenir resultats esportius concrets.

Educació secundària (12-16 anys)

L'adolescència, a nivell físic, pot comportar un acostament o un allunyament de la pràctica d'activitat física. Els nois i noies que gaudien i obtenien bons resultats en etapes anteriors solen reforçar la seva posició i són bons practicants d'activitat física.

Ara bé, aquells que no obtenien tan bons resultats i que ara necessiten estudiar més, troben noves formes d'oci, etc. i a vegades opten per abandonar la pràctica esportiva. En aquesta etapa és aconsellable, d'una banda, consolidar la pràctica esportiva en un esport concret, la pràctica unida al grup d'amics, l'especialització, etc. Però, d'altra banda, i sobretot per a aquells qui no obtenen experiències positives en l'esport de competició, cal presentar noves formes d'activitat física reglades o no, activitats rítmiques, recreatives, a la natura, etc., a fi que l'hàbit de pràctica pugui consolidar-se.

L'adolescència és una etapa de molts canvis físics, però també afectius; l'activitat física pot ser un mitjà alliberador de tensions, una oportunitat de relació amb altres, a més d'una opció molt vàlida per al lleure.

Tant a nivell tècnic com tàctic es treballaran les habilitats específiques d'un esport concret. Les normes, el material i l'espai s'aniran adaptant a les reglamentacions individuals de cada esport.

Estudis postobligatoris (a partir dels 16 anys)

Cal seguir el mateix patró que per a les persones adultes. L'important és que s'hagi creat un hàbit de pràctica regular. És indiferent el tipus de pràctica; pot ser competitiva, recreativa, reglada o no reglada, etc. El que compta és que sigui una pràctica regular, satisfactòria i saludable.

 

A Catalunya hi ha molts equipaments esportius i una infinitat d'entitats que aglutinen la pràctica de l'esport, on els vostres fills podran gaudir de l'activitat esportiva que hagin escollit.

 

També hi ha programes de promoció de l'esport impulsats des de diferents departaments de la Generalitat de Catalunya. Us en presentem algun exemple.

 • Pla d'activitat física, esport i salut (PAFES)  

  El Programa d'activitat física, esport i salut (PAFES) és un programa pioner impulsat conjuntament pel Departament de Salut i la Secretaria General de l'Esport per lluitar contra el sedentarisme, que el Govern vol situar per sota del 16 per cent. Un total de 220 àrees bàsiques de salut de 172 municipis catalans participen en la iniciativa, en la qual intervé un equip multidisciplinari i de més de 500 professionals.

 • Natura i aventura  

  D'esports d'aventura a la natura n'hi ha de tota mena, per a tots els gustos i públics. Si t'interessa practicar-ne, cerca el teu!

 • Esports a la xarxa  

  Per no deixar escapar cap esdeveniment esportiu important i per estar al dia en qüestió d'esports, saber què hi ha a la xarxa més enllà dels resultats de la lliga de futbol o de la lliga ACB de bàsquet, fes un cop d'ull a aquestes agendes, portals i revistes digitals esportives.

 

Activitats artístiques

Les activitats artístiques són aquelles que tenen a veure amb la creativitat i l'expressió. Aquestes activitats tenen un paper fonamental en el desenvolupament del gust per l'estètica, la reflexió i l'afany de superació i ensenyen valors com l'autodisciplina, la constància i la responsabilitat.

A Catalunya hi ha tot un seguit d'entitats, tant públiques com privades, que ofereixen activitats artístiques per als vostres fills. Algunes d'aquestes entitats són:

 

Activitats d'idiomes

Parlar més d'una llengua és enriquidor per als vostres fills i els hi permet acostar-se a altres persones diferents d'ells i tenir una mirada oberta al món. També obre la porta al món professional. Si el vostre fill o filla vol aprendre algun idioma estranger, té un munt de possibilitats per fer-ho. A Catalunya hi ha una oferta molt àmplia d'acadèmies i centres. N'hi ha de tota mena: escoles que tenen reconeixement o homologació, centres que representen els instituts oficials de les principals llengües del món, acadèmies privades o gestionades pels professors mateix. També es pot desplaçar a l'estranger o a través de grups de conversa i intercanvi.

 

Activitats de compromís cívic

La participació i el compromís cívic han de formar part dels valors dels joves d’avui per tal que puguin ser part activa de la societat i ajudar a millorar-la, fent-la més justa i solidària.

A Catalunya hi ha tot un seguit d’entitats on els vostres fills hi poden participar:

 • Participació i solidaritat  

  Hi ha un munt de raons i opcions per actuar a favor d'un món més just. Si els vostres fills estan interessats a participar-hi, aquí hi trobareu informació

 • Entitats juvenils  

  Hi trobareu accés a les associacions juvenils que hi ha a Catalunya, informació per crear una organització o finançar-la i altres recursos

 • Xarxes d'estudiants  

  Hi trobareu associacions estudiantils, sindicats, consells escolars i claustres que permeten als vostres fills implicar-se socialment des del centre de secundària o la universitat

 • Moviments veïnals  

  Si voleu tenir més informació sobre els moviments veïnals i les entitats de veïns, la trobareu aquí

 • Participació política  

  Si els vostres fills volen saber quines opcions tenen de participar en la vida política i social i de fer sentir la seva veu, heu d'ensenyar-los aquest enllaç

 • Voluntariat  

  Els vostres fills han pensat mai a fer un voluntariat? Hi ha moltes entitats serioses i un munt de tasques a fer, segons els interessos i la disponibilitat

 • Campanyes i accions solidàries  

  Els vostres fills poden posar el seu gra de sorra per ajudar qui ho necessita per mitjà de les propostes d'acció impulsades per ONG i moviments socials

 • Col·laboracions econòmiques  

  Aquest web informarà els vostres fills de les qüestions que han de tenir en compte abans de decidir a quin projecte o institució solidària destinaran els seus diners

 • Bancs del temps  

  Aquí podran explorar aquests espais d'intercanvi d'habilitats, temps i serveis que fomenten la cooperació entre veïns d'un barri o d'una localitat

 • Reculls d'entitats  

  A Catalunya hi ha milers d'entitats i d'associacions, que els vostres fills poden conèixer a través d'aquest recull

 

Agendes d'activitats

 • Agenda jove  

  En aquesta agenda els vostres fills poden cercar activitats interessants que es fan arreu del territori

 • Agenda cultural  

  En aquesta agenda podeu cercar activitats culturals per a famílies i/o per temàtica (circ, dansa, teatre, música, cinema, exposicions, cultura popular…) que es fan en tot Catalunya

 • Activitats per a infants  

  Podeu cercar totes les activitats per a infants que s'organitzen a Barcelona

 • Guia d'activitats de lleure educatiu per a infants  

  En aquesta guia podeu cercar activitats de lleure educatiu

 
Data d'actualització: 25.10.2016